Web Sitesi Nasıl Yapılır? Web Sitesi Kurarken Neler Gerekir?

Web Sitesi Nasıl Yapılır? Web Sitesi Kurarken Neler Gerekir?

İnternet siteleri, dijital dünyada yer edinilmesi günümüzde neredeyse bir zorunluluktur. Site kurulumu belirli aşamaların yerine getirilmesi ile yapılır. Web sitesinin nasıl yapıldığını merak edenler için genel olarak söylenebilir ki bunun tek bir yolu yoktur. Ancak genel olarak temel işlemler aynıdır.

Eski yöntemler ile site kurulumu artık fazla tercih edilmez. Daha çok içerik yönetimi sistemleri ve site kurma araçları tercih edilir. Web sitesi yapmak için 3 temel aşama vardır. Bu aşamalar platform seçmek, domain ve hosting alınması, kurulum yapılması şeklindedir. Platform seçme ve site kurma aşamalarında izlenebilecek farklı yollar mevcuttur.

Web Sitesi İçin Platform Seçmek

Web sitesin kurarken yapılacak ilk şey platform seçmek olacaktır. Sitenin hangi platformda kurulacağı kararı verilmelidir.

Site kurma araçları, web siteleri için yaygın tercih ediliyor. Bu araçlar ile özellikle sürükle bırak tekniği kullanılarak çok basit bir şekilde site oluşturmak mümkündür. Çok fazla zaman harcamadan site kurmak için ya da deneyimli olmayanlar için en ideal yöntemlerden biridir.

İçerik yönetim sistemleri, bir tür geliştirici araç olarak görülebilir. Web sitesi oluşturmak ya da web sitesindeki içerikleri oluşturmak amacıyla kullanılır. WordPress, Joomla gibi içerik yönetim sistemleri en yaygın kullanılanlardandır. Bu ve benzeri CMS’leri kullanarak site oluşturulabilir.

Platform tercihinde sıfırdan web sitesi kodlama da yer alır. Belirli bir kod bilgisine sahip olanlar en baştan kodlama yaparak site oluşturabilir.

Web Sitesi İçin Hosting ve Domain Almak

Hosting ve domain almak, web sitesi yaparken en önemli konulardan bir tanesidir. Web sitesinin barındırılması için hosting alınmasına ihtiyaç duyulur. Aynı zamanda kullanıcıların siteye erişim sağlayabilmesi için bir alan adına ihtiyaç duyulur. Bu alan adı ise domain olarak adlandırılır.

İnternet sitesi kurmak isteyen kişilerin bu ikisini de alması gerekir. Site kurulumu için zorunlu aşamalardan biridir. Alan adı için kullanıcı tarafından istenilen isim düşünülebilir. Ancak bazı alan adları önceden alındığı için kullanılamaz ya da sahibinden ücret karşılığında satın alınması gerekir.

Alan Adı Alma

Alan adını en kısa şekilde tanımlamak gerekirse sitenin adı olduğunu söyleyebiliriz. Kullanıcıların siteye erişim sağlamak adına adres çubuğuna yazdığı isme denir. Web sitesi yapacak olanlar için en önemli unsurlardan birisidir. Alan adını, sitenin sahibi belirler. Bu yüzden istenilen adı belirleme imkânı vardır.

Ancak bu konularda bazı tavsiyeler verilebilir. Öncelikle çok uzun alan adları kullanılmaması daha yararlı olur. Bununla birlikte siteye ya da işletmeye, markaya uygun bir alan adı seçmek her zaman daha iyidir. Belirtmek gerekir ki alan adları belirli bir ücrete sahip olabilir. Bu ücretler ise değişkenlik gösterir. Aynı zamanda istenen alan adı bir başkası tarafından satın alınmış olabilir.

Web Sitesi İçin Hosting

Hosting temel olarak sitenin barındırılmasını ve çalışmasını sağlar. Bu nedenle en önemli konulardan bir tanesidir. İnternet sitesi kuracak olanlar kaliteli bir hosting tercih etmeye önem vermelidir. Verimli ve yüksek performanslı hosting ile daha iyi bir site kurmak mümkündür. WordPress ve benzeri içerik yönetim sistemleri için optimize edilmiş olan hosting tercih etmek daha etkili olur. Bu sayede site kurarken fazla zorluk yaşanmaz ve hızlı bir şekilde kurulum yapılabilir. İnternet sitesi için hosting alımı, bu alanda hizmet veren sağlayıcılardan yapılır. Bazen hosting alırken yanında hediye domain verilmesi mümkündür. Site kurarken domainden önce hosting almak bu nedenle daha avantajlıdır.

Web Sitesi Yapım Aşaması

Web sitesi kuracak olan kişiler ilk olarak hosting almalı ve kullanacakları alan adına karar vermelidir. Daha sonra ise site yapma aşamasına geçiş yapılabilir. WordPress kullanarak site kurmak en basit yöntemlerden birisidir.

Birkaç adımda site kurulabilmesi için sadece talimatların takip edilmesi gerekir. WordPress’in otomatik yükleyicisi ile ya da FTP ile site kurulabilir. WordPress haricinde site kurma araçları da kullanılabilir. Bu yöntemde içerik yönetim sistemi ya da kodlama gerekmez. Yeni başlayan kişiler kolayca bu şekilde site kurabilir. Daha fazla bilgi ve uğraş gerektiren yöntem ise kodlamadır. Bu yöntemde HTML ve CSS kullanılarak sıfırdan web sitesi yapılır.

  • Email, SSL
  • 0 Bu dökümanı faydalı bulan kullanıcılar:
Bu cevap yeterince yardımcı oldu mu?

Related Articles

Unable to connect to FTP: 421 Service not available Hatasının Çözümü

Merhabalar, Plesk panel güncellemeleriyle çok sık karşılaşmış olduğumuz "Unable to connect to...

“403 Forbidden Error” Hatasının Çözümü

“403 Forbidden Error” Hatası Nedir? Web siteleri tasarlanırken karşılaşılan en yaygın hatalardan...

"SMTP Sorunu (-1): Sunucuya bağlanılamadı" Hatası Çözümü

Webmail üzerinden mail gönderdiğinizde SMTP (-1) Sunucuya Bağlanılamadı şeklinde hata aldığınızda...

502 Bad Gateway Nginx Hatasının Çözümü

Merhabalar,Bugün bilgi bankamıza ekleyeceğimiz makalemizde "502 Bad Gateway Nginx" hatasının...

509 Bandwidth Limit Exceeded Uyarısı

Merhabalar,Trafik limitli bir hosting paketi kullanıyorsanız, bu hatayı alma ihtimaliniz tüketmiş...